8 september 2010

NA DE GELDERLANDER NU DE ZAKENGIDSVAN BAKKEN WORD IK BLIJ'
EMINE PAZAN BAKT TAARTEN IN ALLERLEI VORMEN
Een taart in de vorm van Tom & Jerry? Of een bruilofttaart van een meter hoog? Hier rent Emine Pazan niet van weg. Met haar passie voor taarten heeft ze de internet winkel 'Turkish Delight Cakes' opgericht.
"Maar het is eigenlijk alleen een hobby", vertelt Pazan. "Ik doe dit omdat ik het gewoon ontzettend leuk vind, en lekker natuurlijk." Als men zich realiseert dat ze pas een half jaar geleden haar eerste taart maakte, is het haast ongelofelijk om te zien tot welke taartcreaties ze momenteel toe in staat is.
"Een half jaar geleden heb ik mijn eerste taart gemaakt in de vorm van een barbie. Dit was voor mijn dochtertje. Mijn dochter was jarig en ik wilde een mooie taart voor haar hebben.
Helaas waren alle mooie taarten die ik kon vinden schreeuwend duur. Dus ik dacht: dat kan ik ook, maar dan goedkoper. Zo is het begonnen."
Vanaf de verjaardag van haar dochter is de taarten carrière van Emine Pazan in sneltreinvaart vooruit gegaan. Zo geeft ze tegenwoordig workshops aan groepen, organiseert ze kinderfeestjes in het teken van taarten, en is het mogelijk een privé-les te krijgen om de fijne kneepjes van het vak te leren. Naast al deze dingen is ze iedere dag bezig om bestellingen af te werken.
Wat Pazan onderscheidt van vele andere taartenmakers, is dat ze geen marsepein gebruikt.
"Bijna alle taartenmaaksters in Nederland gebruiken marsepein. Ik gebruik fondant. Dit is een soort suikerdeeg en ligt minder zwaar op de maag dan marsepein. Ook kunnen mijn taarten 3 dagen buiten de koelkast bewaart worden. Dit is vooral handig voor bruidstaarten, die normaalgesproken zo groot zijn dat ze niet eens in een koelkast passen."
Dat ze haar creativiteit in de het taarten maken kan storten is erg belangrijk voor Pazan. 'Ik doe dit puur en alleen voor mijn plezier. Ik ben niet uit op winst.
Dus mijn taarten zijn in dit genre de goedkoopste in Tiel.
Zolang ik maar lekker aan het bakken kan, ben ik blij. Natuurlijk denk ik wel eens na om dit tot een echt bedrijf te maken.
Als het zover komt dan wordt mijn vriend johnny de baas, hij is immers vroeger banketbakker geweest. We zijn een sterk team samen.''
Heeft u interesse gekregen in de taarten van Emine Pazan, kunt u een kijke nemen op de website www.turkishdelightcakes.com.
Onder de foto staat: Emine Pazan met een van haar taarten':"van taarten bakken wordt ik blij", vertelt ze.
Mijn reactie: 2 dezelfde interviewen voor 2 kranten en 2 verschillende interpretaties... Interessant om te lezen toch?
Ik ben een van de weinigen die met fondant werkt maar niet de enige, ik maak ook marsepein taarten op verzoek EN ik ben een van de goedkoopste van tiel... niet de goedkoopste... ;) Want sommige collega baksters zijn ook goedkoop... Als ik een bestelling niet aankan dan stuur ik ze ook door naar hun.. Zo hoort het toch ook ;)
Ik ben in ieder geval superblij en mijn telefoon en mail staan roodgloeiend hihi

5 september 2010

IK STA IN DE GELDERLANDER


Hier is de tekst:
Verslaafd Emine Pazan uit Tiel ziet in een taart een kunstwerk
EEN TAART IS ZAGEN, STUTTEN, AFSMEREN
Emine Pazan (27) uit Tiel is verslaafd. Verslaafd aan taart, maar meer nog aan het maken van taart. Haar creaties zijn bijna te mooi om op te eten.
door Milou Dekkers
Met een kist gereedschap waar de gemiddelde timmerman jaloers op is gaat Emine Pazan dagelijks aan de slag: zagen, stutten en afsmeren. Pazan maakt taart. Geen 'standaard slagroomtaart' maar Turkish Delight Cakes, kunstwerken om op te eten.
Toen Pazan een halfjaar geleden een mooie taart zocht voor de verjaardag van haar dochters, kon ze niks naar wens vinden. Ze besloot zelf een taart te maken: "De kinderen vonden de barbietaart zo mooi dat ze hem niet op wilden eten."
Het lijkt inderdaad zonde om de kunstwerken aan te snijden. Toch worden ze uiteindelijk allemaal opgegeten. "De smaak wordt echt niet minder als de taart mooier wordt", zegt Pazan.
Inmiddels heeft ze al tientallen taarten gemaakt. Gemaakt, niet gebakken. Haar taarten zijn geen kwestie van 'een uurtje in de oven en klaar'. 'Het is meer boetseren, knutselen en frobelen wat ik doe. Het enige dat gebakken moet worden is de cake, maar dat is niet het meeste werk."
Als de cake uit de oven komt, snijdt Pazan deze in de gewenste vorm. Daarna zaagt ze hem in plakken, zodat er een cremevulling tussen kan: "Alle smaken zijn mogelijk. Mensen mogen kiezen."
Een taart met meer verdiepingen stut ze met KitKat alvorens ze begint te stapelen, anders bestaat er instortingsgevaar. Vervolgens boetseert ze de buitenkant met fondant: "Dat is uniek. De meeste mensen kiezen voor marsepein, ik vind dat te zwaar. De smaak is te overheersend. Maar als mensen echt liever marsepein willen, kan dat ook hoor. "
Voordat ze met de fondant aan de slag gaat, kleurt ze deze met kleurstof zodat de barbiejurk roze en de schoentjes goud worden.
Ook de decoratie maakt ze zelf. Niks is daardoor hetzelfde. "Ik wil het allemaal zelf doen, unieke taarten maken. Het gaat de deur niet uit voordat ik het perfect vindt. "
Geduld is een schone zaak. Zeker voor Pazan:"Met zo'n taart ben ik de hele dag bezig. Soms werk ik zelfs 's nachts door.
Ze kan zich geen leven zonder taart meer voorstellen. Pazan is verslaafd aan taart. Maar meer nog aan het maken van taart. De werktafel staat middenin de huiskamer. Die staat nooit in de weg, want ze is er altijd aan aan het werk.
Pazan wil haar passie ook graag delen: ze geeft kinderfeestjes en workshops.
Zelf heeft Pazan nooit echt 'taartles' gehad. "Ik heb ooit een workshop gevolgd en ook krijg ik tips en adviezen via een forum. Maar verder probeer ik alles gewoon zelf. Dat werkt, want er is nog nooit een taart mislukt", vertelt Pazan.
Deze week had ze vier bestellingen: "Het liefst krijg ik de bestellingen minimaal twee weken van tevoren. Dan heb ik genoeg tijd om een idee uit te werken en de taart te maken. Ik ben er trouwens niet op uit om winst te maken. Als ik de materiaalkosten er maar uit krijg, vind ik het prima.
Voor het maken van de taarten gebruikt Pazan niet alleen een deegroller maar ook gereedschappen als een airbrush, om afbeeldingen mee op een taart te spuiten. Ook de ingredienten zijn niet altijd alledaags.
Regelmatig wandelt Pazan met 10 kilo fondantin haar winkelwagentje de winkel uit: "Gelukkig zit in Geldermalsen een speciale winkel met taartproducten. Dan kan ik alles in een keer inslaan'.
Het taarten maken is voor Pazan een fulltime bezigheid, maar geen fulltime baan. Voorlopig ziet ze het nog als een hobby: "Ik word hier gelukkig van en ik wil anderen gelukkig maken met een mooie taart."
Onder de foto staat: Emine Pazan legt de laatste hand aan haar taart van 'driehoog'. De taart is gestut met KitKat en afgewerkt met fondant. De vogels zijn gemaakt met de airbrushtechniek.
foto: Jan Bouwhuis...
Nu mijn reactie: Echt een toffe artikel... Sommige dingen hebben ze weggelaten zoals Bettie Koning die mij het basis heeft geleerd etc. En jammer dat mijn webadres er niet bij vermeld wordt. En natuurlijk de naam van mijn verloofde Johnny, omdat hij er ook aan meegeholpen heeft.
Al met al een mooie artikel en een mooie foto....
bedankt voor het lezen. Ben supertrots en vooral ook op mijn manneke Johnny. Hou van je schat....
liefs emine