6 augustus 2010

MACARONS

Wat heb je nodig: (recept afkomstig van bakerella.com)
110 gram amandelen
200 gram poedersuiker
90 gram eiwit (ongeveer 3 eieren)
50 gram kristal suiker
zakje chocolade saus
500 ml melk
Het is heel belangrijk dat je oude eiwitten gebruikt. Laat de eiwitten 24 tot 48 uur staan. Dek het niet helemaal toe. Als je zoals mij geen tijd hebt om zolang te wachten dan kan je de eiwitten 10 tot 20 seconden in de magnetron op medium stand opwarmen.

Maal de amandelen in een keukenmachine. Je kan het natuurlijk ook kant en klaar kopen.


Meng de poedersuiker met de gemalen amandelen in een aparte kom. En leg apart.Klop de eiwitten tot ze schuimig zijn en doe er de kristalsuiker bij. Blijf doorkloppen totdat het helemaal stijf is.

Doe de geklopte eiwitten bij de amandel/poedersuiker mengsel en klop het luchtig totdat ze zijn gemixt. Zorg ervoor dat je de mengsel als het ware omschept zodat de lucht niet verloren gaat.


Haal een mes door het beslag waardoor er een lijntje ontstaat. Het lijntje moet binnen 10 seconden vanzelf verdwijnen, zo niet ga door met vouwen.


Verdeel het beslag over 4 schaaltjes om 4 verschillende kleuren te mengen. Natuurlijk kan je meerdere kleuren mengen of juist minder.


Gebruik een spuitzak met een ronde spuitmond of een lepel om er rondjes mee te maken op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Mijn beslag was te vloeibaar waardoor het beslag teveel uitliep (zie de gele rondjes haha) dus heb ik ervoor gekozen om een lepel te gebruiken (zie de roze) en die zijn perfect gelukt. (al zeg ik het zelf ;)
Wanneer het beslag stopt met lopen laat je het 30 minuten tot een uur wachten. (DIT IS HEEL BELANGRIJK, ZO VORM JE EEN HARDE VEL OP HET BESLAG. EN KRIJG JE DE GEWENSTE MACARON) Doe je dit niet dan krijg je dit (zie de foto hieronder) Misvormd maar toch lekker dus geen nood ;)

DE VULLING:


Ik gebruik deze chocolade saus van dokter oetker. Te koop in de supermarkt of Turkse winkel. Je kunt de macarons ook vullen met chocolade ganache, jam of mousse... Voor een dikkere saus is het het beste om het een dag van te voren klaar te maken en in de koelkast te bewaren (wel eerst geheel laten afkoelen)

Breng 500 ml melk met de gehele pak chocolade saus al roerende aan de kook.


Laat de saus nog 2 a 3 minuten pruttelen op laag vuur. Roer af en toe om te voorkomen dat het aanbrandt.
PAS OP: HIJ IS ERG HEET!
Haal de saus van het vuur en laat het onder af en toe roeren afkoelen. Als het volledig is afgekoeld kan die ongeveer een uur of langer in de koelkast om op te stijven.
Vul de macarons met deze saus en eet smakelijk

5 augustus 2010

PAARSE SCHUIMPJES

Vandaag heb ik me gewaagd aan het maken van Schuimpjes. Volgende week woensdag komen mijn dochters Alara en Dilara en dan wil ik wel iets speciaals op tafel zetten. Misschien een leuke barbietaart en daarbij heerlijke schuimpjes... Dus ben ik maar de keuken ingegaan om ze te maken. Ik wou er zeker van zijn dat ze ook zouden lukken en lekker zouden smaken... Ik vind in ieder geval dat de missie is GESLAAGD. Mijn vriend Johnny en ik hebben ons er strak aan gegeten haha...
Ik wil het ook met jullie delen dus heb ik er maar foto´s van gemaakt. De foto´s zijn niet spetterend want ze zijn gemaakt met Johnny´s mobiele telefoon ;)

Wat heb je nodig?
4 eiwitten
200 gram kristalsuiker
Levensmiddelenkleurstof (eventueel)

(je kan er eventueel meer of minder van maken. Gebruik 50 gram suiker per eiwit)

De eieren breken en de dooiers van de eiwitten scheiden (dooiers eventueel bewaren om er een omelet van te maken ofzo ;). De suiker weeg je in een aparte kom.
Klop de eiwitten met een mixer (kan ook met een garde, duurt alleen wat langer) totdat deze schuimig en een beetje stijf is. Voeg de suiker bij en ga verder met kloppen. Net zo lang totdat hij helemaal stijf is. Als je de kom ondersteboven houdt beweegt of druppelt hij niet.
Neem je spuitzak in je hand en spuit aan 1 kant een lijntje levensmiddelen kleurstof verticaal naar de spuitmond toe. Zo krijg je een gekleurde streep aan 1 kant van de schuimpjes (deze techniek heb ik op de leukste taarten forum geleerd) Lepel er het eiwitbeslag in. Bekleed je bakplaat met bakpapier en spuit hierop je schuimpjes met voldoende tussenruimte.

Bak ze ongeveer een uur op 110 graden.
EET SMAKELIJK...


Als jullie nog een aanvulling hebben dan hoor ik het graag...
Copyright turkishdelightcakes.com