5 september 2010

IK STA IN DE GELDERLANDER


Hier is de tekst:
Verslaafd Emine Pazan uit Tiel ziet in een taart een kunstwerk
EEN TAART IS ZAGEN, STUTTEN, AFSMEREN
Emine Pazan (27) uit Tiel is verslaafd. Verslaafd aan taart, maar meer nog aan het maken van taart. Haar creaties zijn bijna te mooi om op te eten.
door Milou Dekkers
Met een kist gereedschap waar de gemiddelde timmerman jaloers op is gaat Emine Pazan dagelijks aan de slag: zagen, stutten en afsmeren. Pazan maakt taart. Geen 'standaard slagroomtaart' maar Turkish Delight Cakes, kunstwerken om op te eten.
Toen Pazan een halfjaar geleden een mooie taart zocht voor de verjaardag van haar dochters, kon ze niks naar wens vinden. Ze besloot zelf een taart te maken: "De kinderen vonden de barbietaart zo mooi dat ze hem niet op wilden eten."
Het lijkt inderdaad zonde om de kunstwerken aan te snijden. Toch worden ze uiteindelijk allemaal opgegeten. "De smaak wordt echt niet minder als de taart mooier wordt", zegt Pazan.
Inmiddels heeft ze al tientallen taarten gemaakt. Gemaakt, niet gebakken. Haar taarten zijn geen kwestie van 'een uurtje in de oven en klaar'. 'Het is meer boetseren, knutselen en frobelen wat ik doe. Het enige dat gebakken moet worden is de cake, maar dat is niet het meeste werk."
Als de cake uit de oven komt, snijdt Pazan deze in de gewenste vorm. Daarna zaagt ze hem in plakken, zodat er een cremevulling tussen kan: "Alle smaken zijn mogelijk. Mensen mogen kiezen."
Een taart met meer verdiepingen stut ze met KitKat alvorens ze begint te stapelen, anders bestaat er instortingsgevaar. Vervolgens boetseert ze de buitenkant met fondant: "Dat is uniek. De meeste mensen kiezen voor marsepein, ik vind dat te zwaar. De smaak is te overheersend. Maar als mensen echt liever marsepein willen, kan dat ook hoor. "
Voordat ze met de fondant aan de slag gaat, kleurt ze deze met kleurstof zodat de barbiejurk roze en de schoentjes goud worden.
Ook de decoratie maakt ze zelf. Niks is daardoor hetzelfde. "Ik wil het allemaal zelf doen, unieke taarten maken. Het gaat de deur niet uit voordat ik het perfect vindt. "
Geduld is een schone zaak. Zeker voor Pazan:"Met zo'n taart ben ik de hele dag bezig. Soms werk ik zelfs 's nachts door.
Ze kan zich geen leven zonder taart meer voorstellen. Pazan is verslaafd aan taart. Maar meer nog aan het maken van taart. De werktafel staat middenin de huiskamer. Die staat nooit in de weg, want ze is er altijd aan aan het werk.
Pazan wil haar passie ook graag delen: ze geeft kinderfeestjes en workshops.
Zelf heeft Pazan nooit echt 'taartles' gehad. "Ik heb ooit een workshop gevolgd en ook krijg ik tips en adviezen via een forum. Maar verder probeer ik alles gewoon zelf. Dat werkt, want er is nog nooit een taart mislukt", vertelt Pazan.
Deze week had ze vier bestellingen: "Het liefst krijg ik de bestellingen minimaal twee weken van tevoren. Dan heb ik genoeg tijd om een idee uit te werken en de taart te maken. Ik ben er trouwens niet op uit om winst te maken. Als ik de materiaalkosten er maar uit krijg, vind ik het prima.
Voor het maken van de taarten gebruikt Pazan niet alleen een deegroller maar ook gereedschappen als een airbrush, om afbeeldingen mee op een taart te spuiten. Ook de ingredienten zijn niet altijd alledaags.
Regelmatig wandelt Pazan met 10 kilo fondantin haar winkelwagentje de winkel uit: "Gelukkig zit in Geldermalsen een speciale winkel met taartproducten. Dan kan ik alles in een keer inslaan'.
Het taarten maken is voor Pazan een fulltime bezigheid, maar geen fulltime baan. Voorlopig ziet ze het nog als een hobby: "Ik word hier gelukkig van en ik wil anderen gelukkig maken met een mooie taart."
Onder de foto staat: Emine Pazan legt de laatste hand aan haar taart van 'driehoog'. De taart is gestut met KitKat en afgewerkt met fondant. De vogels zijn gemaakt met de airbrushtechniek.
foto: Jan Bouwhuis...
Nu mijn reactie: Echt een toffe artikel... Sommige dingen hebben ze weggelaten zoals Bettie Koning die mij het basis heeft geleerd etc. En jammer dat mijn webadres er niet bij vermeld wordt. En natuurlijk de naam van mijn verloofde Johnny, omdat hij er ook aan meegeholpen heeft.
Al met al een mooie artikel en een mooie foto....
bedankt voor het lezen. Ben supertrots en vooral ook op mijn manneke Johnny. Hou van je schat....
liefs emine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

hartelijk dank voor uw reactie.

vriendelijke groeten
Eda-exclusive-bakery.nl